Tutorial: Menggunakan Windows Live Writer Untuk Berblog Secara Offline


Dalam tutorial ni, aku akan ajarkan bagaimana untuk berblog secara offline menggunakan Windoes Live Writer. Windows Live Writer adalah suatu aplikasi untuk penulis blog menulis dan mengedit entri blog secara offline dan terus dari PC anda. So, dengan software ni, korang tak payah lagi nak update blog dengan masuk ke dalam blog. Kalau tak ada internet pun boleh update macam biasa. Kelebihan menggunakan software ni adalah korang senang nak letak gambar, hyperlink, jadual, video dan bermacam-macam lagi. Senang cerita, macam menulis blog menggunakan Microsoft Word! So, lets get started.

Langkah 1 : Install Live Writer

Korang perlu la install dulu software ni dalam komputer. Lawat Laman web ni untuk download. Free je.

Langkah 2 : Memasukan blog ke setting

Setiap blog yang nak dimasukkan, sila ikut prosedur ni :

Pergi ke Blogs dan klik pada Add Blog Account yang terletak di toolbar sebelah atas. Kalau tak paham jugak, tengok gambar bawah ni :

AddBlogAccount Kemudian, pilih Other Blog Service dalam list option yang diberikan. Tengok ni :

SelectBlogService Lepas tu, macam biasa isi tempat kosong. Isikan dengan information blog korang. Masukkan URL, username dan password. Macam bawah ni :

AddBlogDetails_3Then, tu tunggu Live Writer untuk Auto-detect seting blog korang. Tunggu kejap ye, amik masa sikit proses ni. Lepas dah siap, korang akan lihat layout blog korang dalam tu. Tulis dalam layout je. Senang nak bajet space untuk gambar, dan jadual sume. Macam ani tulis tutorial ni :

tutorial

Senang kan? Feedback is welcome!

You Might Also Like :

Share

Related posts:

  1. Tutorial : Format / Install Windows Netbook Tanpa Menggunakan DVD Drive
  2. TUTORIAL : BLOG GUNAKAN WORDPRESS BERBAYAR SECARA PERCUMA
  3. Tutorial : Pindah Blog WordPress ke Hosting Baru
  4. Impian | Goals
  5. Blogroll Vs Stupid Shoutbox
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Tutorial: Menggunakan Windows Live Writer Untuk Berblog Secara Offline”

  1. hack87 says:

    Ye… boleh tulis blog siap2 then bila ada internet just publish semua.

  2. zahidah says:

    maksudnya walaupun kita offline kita still dapat update blog jugak ke?

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress

Slider by webdesign